DanmarkDet Maritime Ungdomshus

Om projektet

Det Maritime Ungdomshus ved Sundby Havn på Amager er opført som et led i Københavns Kommunes Kultur- og Idrætsplan for Holmbladsgadekvarteret og er resultatet af en arkitektkonkurrence udskrevet af Lokale- og Anlægsfonden i 2003.

Ungdomshuset ligger i det nordøstlige hjørne af Sundby Havn og er omgivet af flere af områdets sejlklubber. Huset fungerer som samlingssted for vand-relaterede ungdomsaktiviteter.

Ungdomshuset er formet som et stort bølgende trædæk. Tag og facade flyder sammen ved, at dækket hæver og sænker sig over og omkring to bygninger med udsigt mod vandet over Øresund og Amager Strandpark. Nærmest kysten er der en opholdsbygning med klubfaciliteter og bag denne en værkstedsbygning.

Trædækket danner et landskab, der bruges til aktiviteter med tilknytning til det maritime miljø – leg, grill, solbadning m.v. Under dækket er der også arealer til opbevaring af kanoer og kajakker.

Ideen til trædækket opstod som løsningen på et jordforureningsproblem. I stedet for at bruge mange penge på jordrensning, valgte arkitekterne at overdække den forurenede grund med et 2.100 kvm. stort trædæk.

Dækket er konstrueret ved at banke pæle ned i jorden i forskellige dybder – nogle steder så dybt, at dækket når ned til vandet og andre steder rækker pælene højt nok op til, at der under dækket er plads til kanoer, kajakker og klubhus. En speciel konstruktion, hvortil der er valgt en meget tung, hård og vejrbestandig brasiliansk træsort, massaranduba.