NordenLöyly sauna

Om projektet

Den arkitektoniske idé bag projektet er enkel: en rektangulær sort boks indeholdende de varme rum, dækket med en “kappe” af træ.  I stedet for blot at være dekoration, har den skulpturelle struktur af varmebehandlet fyr flere funktioner. Den sørger for afskærmet privatliv. Men lamellerne begrænser ikke havudsigten indefra, men fungerer derimod som persienner og blokerer synet udefra.

Udendørs findes beskyttede rum mellem den varme masse og kappen. De beskyttede rum anvendes til at køle sig ned i mellem saunabadninger. Kappen danner intime terrasser mellem dens skråninger, der tjener som siddepladser. Strukturen beskytter bygningen fra det barske kystklima. Den giver skygge til de indvendige rum med store glasflader og hjælper med at reducere brugen af energi til at køle bygningen. Herudover former de trindelte kapper trapper, som kan bruges til at klatre op på taget og op til udsigtsterrasser på toppen af bygningen.

Konstruktionen danner i sig selv et stort udendørs auditorium, som kan bruges til det kommende maritime sportcenters aktiviteter på havet. Der er omkring 4000 planker, præcist skåret til individuelle former af en computerstyret maskine. Den store træterrasse er dels oven på havet, og man kan således høre lyden af bølgerne under fødderne.

Interiør
Den indvendige arkitektur er tegnet af Joanna Laajisto Creative Studio. Formålet med designet var at skabe en stemningsfuld restaurant, som komplimenterer den stærke bygnings arkitektur. Tilgangen kunne kaldes blød minimalisme. Udfordringen var at skabe intime siddepladser i det store sal-agtige rum med to vægge af vinduer. Folk føler sig ofte mest komfortable siddende med ryggen mod muren. Løsningen var at bygge en hævet platform for barområdet, som opdeler rummet i to forskellige områder. En halvvæg af træ forankrer de lange, specialdesignede sofaer, som har en fantastisk udsigt over havet.

De vigtigste materialer, der er anvendt i interiøret er sort beton, lys skandinavisk birketræ, sværtede stål og uld. Alle materialer er holdbare. Det anvendte træ er trykket, limet og varmebehandlet birk, en ny bæredygtig finsk innovation lavet af overskudsmaterialer af krydsfiner, der normalt bliver brændt til at producere energi. På den måde bliver affald forvandlet til et smukt genbrugsmateriale.