NordenMoholt Timber Towers

Om projektet

Studieboliger drukner ofte i middelmådighed, med enkle enheder stablet oven på hinanden på den billigste måde og overladt til sig selv uden støtteprogrammer. Moholt 50 | 50 projektet er en reaktion herpå. Ved at indføre nye boligkollektiver og en bred vifte af støttetjenester og offentlige tilbud ind i en eksisterende studieby bygget i 60’erne, oprettes et nyt, aktivt centralt område, der fjerner den psykologiske grænse mellem studiebyen og det omkringliggende område.

Projektet er beliggende i Trondheim, Norge. Titlen Moholt 50 | 50 repræsenterer et vendepunkt i studiebyens historie. Halvtreds år efter indvielsen af ​​de første studieenheder i Moholt-studiebyen blev der lavet en konkurrence for unge arkitekter, som søgte en vision for de kommende 50 år. Tro mod idealerne i studenterorganisationen – der tilbyder både privat plads til individuelle behov og kollektivt rum, der fremmer samarbejde, social ansvarlighed og tolerance – foreslog det vindende projekt Y-formede tårne, hvor hver enkelt etage er et studiekollektiv.

Hvert kollektiv består af femten enheder med individuelle badeværelser. Beboerne deler køkken, spisestue / stue og en entré med garderobeskabe. De nederste etager i alle tårne ​​rummer forskellige typer offentlige tilbud: gymnastik, frisør, medicinsk center, vaskeri og en købmand. Udover boligen består planløsningen af ​​en børnehave og et bibliotek med plads til elevaktiviteter. Alle bygninger er konstrueret i CLT og har et ambitiøst energikoncept.

Moholt 50 | 50 er det største CLT-projekt i Europa
De fem tårne ​​er alle ni etager høje med en højde på 28 meter. Kælderen og stueetagen er lavet i støbt, armeret beton. Fra første sal til niende sal består strukturen af ​​præfabrikerede CLT-elementer.

Tilgangen til bygning med CLT var at udnytte den færdige overflade af CLT-elementerne og blotlægge så meget som muligt af træet i interiøret. Ved at udnytte de tekniske og æstetiske kvaliteter i CLT-systemet blev der opnået et robust og ærligt udtryk. Tårnene, med deres relativt korte spænd og Y-formede volumener, var statisk optimale til denne type af bærende trækonstruktion.

Brug af CLT har reduceret CO2 i byggematerialer med 57%, og CO2-udledningen i forbindelse med energiforbruget reduceres med ca. 70% i forhold til norske standardkrav.

Ligesom almindelige træstrukturer, har CLT træstrukturer karakteristika for krympning i tangential og radial retning. Studietårnets facadebeklædningssystem er designet til at give det en teleskopisk karakter, der kan absorbere krympningen af ​​gulvelementerne uden at skabe spændinger i beklædningen.

Facaderne er beklædt med Kebony-behandlede fyrretræspaneler.

Fotos:
Billede 1+2: Ivan Brodey
Billede 3+4+5+6+8+9: MDH Arkitekter
Billede 7: Tomas Bekkavik