DanmarkTræhus i Sydhavnen

Om projektet

Peter Kjærs eget hus, som danner rammen for hans familie på fem, er 127 m2 og bygget på en lille grund i København SV. Arkitekten har over en periode på 11 måneder nedrevet et gammelt hus og selv bygget huset med hjælp fra familie, venner og naboer. Peter Kjær har udført alt undtagen el, vvs, kloak og tagdækning. Huset er disponeret som et ”T” med en lang længe, der indeholder fire værelser og to badeværelser, en mellembygning med entré og køkken samt et fællesrum, der står som en pavillon i haven med facade til tre sider.

Disponeringen skaber to intime haver med henholdsvis morgen- og aftensol, og fællesrummet opfattes næsten som et telt, hvor facaden kan åbne fuldstændig til tre sider. For at udnytte grunden bedst muligt er huset bygget med et helvalmet tag, som giver spaciøse rum, der fanger lyset højt oppe, hvilket specielt om vinteren er vigtigt, når nabohusene står meget tæt på. Taget over fællesrummet afsluttes med en “lyskasse” med glas mod alle verdenshjørner, mens værelser og badeværelser har oplukkelige ovenlysvinduer, som trækker lys ned langs væg- og loftflader.

Materialemæssigt veksles mellem ædle materialer som egetræ i spærkonstruktion, vinduer og køkkenlåger, rå materialer som det slebne betondæk og havefliser i samme beton og simple materialer som rupløjede, hvidmalede brædder på væggene. Facaden er holdt så tynd som muligt, og den er udvendigt beklædt med Kebony, som er miljøvenligt imprægneret fyrretræ.